srijeda, 16. prosinca 2015.

Magični stollen by Sencor



Stollen je tradicionalni njemački suhi kolač, slatki kruh od dizanog tijesta sa sušenim voćem, orašastim plodovima i nerijetko marcipanom, koji se peče u ovo božićno vrijeme. Ima mnogo verzija recepta, u što ćete se uvijeriti ukoliko krenete u potragu na google-u. Ovo je neka moja verzija recepta i u potpunosti sam zadovoljna finalnim "kruščićem", iako bih vam unaprijed preporučila da napravite od ove količine dva stollena ili čak nekoliko manjih. Praktičniji su u svakom pogledu, a također idealni su  kao poklon i slatko iznenađenje za vaše najmilije. :-)

Potrebni sastojci za  jedan veliki stollen (ili dva manja):

  •  100 ml ruma
  • sok jedne naranče
  • 100 g grožđica
  • 100 g brusnica
  • 100 g suhih smokava
  • 100 g suhih marelica
  • 50 g suhih višanja
  • 50 g suhih šljiva (suho voće po želji, ukupno 500 g voća)
  • 400 g pirovog brašna
  • 2 žlice meda
  • 100 g blanširanih badema
  •  8 g suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 200 g marcipana
  • cimet 
  • prstohvat soli
  • 90 g maslaca
  • i još malo maslaca za premazivanje prije i tijekom pečenja

 Postupak izrade:

  1. Suho voće, marelice, šljive i smokve nasjeckajte na sitnije komadiće. Pomiješajte ih sa grožđicama, višnjama i brusnicama i prelijte preko svega rum i sok jedne naranče. Ostavite preko noći u hladnjaku.
  2. Bademe blanširajte i posušite, pa nasjeckajte na sitno. Pustite sa strane, trebati će vam kasnije za tijesto.
  3. Mlako mlijeko prelijte preko kvasca. Dodajte još i 4 žlice brašna (oduzmite od količine brašna za tijesto) i 2 žlice meda. Sve pomiješajte, razbijte grudice i pokrijte krpom ili tanjurićem i pustite na toplom da se udvostruči.
  4. U velikoj posudi pomiješajte brašno sa soli i šećerom. Dodajte 2 jaja, maslac sobne temperature, aromu vanilije i cimet. Ovaj dio pripreme tijesta možete odraditi i mikserom :-) Na kraju u tijesto umiješajte i udvostručeni kvasac. Sada rukama umijesite glatko tijesto, stavite ga u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže oko 1h na toplom (ne pretoplom) mjestu. Idealno bi bilo imati peć na drva, ali isto tako može vam poslužiti pećnica. Upalite je na 50° C i lagano odškrinite vrata.
  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, stavite ga na pobrašnjelu dasku, dodajte sjeckane bademe, sušeno voće i premijesite ga još jednom. Ako ima viška tekućine možete prethodno slobodno ocijediti voće, ali nije presudno jer ćete višak tekućine nadomjestiti brašnom. Ako vam se tijesto lijepi dodajte 1-2 žlice brašna ili koliko vas tijesto pita.
  6. Tijesto opet prebacite u posudu, pokrijte i pustite da se diže još 1h.
  7. Sada prebacite tijesto na pobrašnjelu podlogu i formirajte oblik stollena. Lagano ga rukama razvaljajte i u sredinu stavite marcipan oblikovan u kobasicu. Preklopite/umotajte jedan veći dio tijesta oko marcipana poput orehnjače, a zatim drugu stranu preklopite na taj veći dio. Postupak je vidljiv na fotografijama iznad. Stollen prebacite na veliki lim za pečenje obložen pek papirom i pustite ga još najmanje 30 min da se diže na toplom.
  8. U međuvremenu upalite pećnicu na 180°C.
  9. Stollen premažite sa malo rastopljenog maslaca i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, a ukoliko vam gornja korica kruha počne naglo tamnjeti pokrijte ga folijom.
  10. Ovaj "kolač" može zaista dugo stajati i ne gubiti na svježini, pa ga možete pripremiti i nekoliko dana prije Božića. Umotajte ga u foliju da se ne suši i čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.












Nema komentara:

Objavi komentar