utorak, 22. studenoga 2016.

Palačinke od bundeve

Hranjive palačinke za velike, ali i za one male! Jer sezona bundeva još traje na našem balkonu :-) ako i vi morate potrošiti bundeve ili tikve, a ne znate što bi sa njima, evo jednom ne toliko originalnom, ali jednostavnog i ukusnog recepta, a da ne budu samo obične palačinke :-)

Potrebni sastojci za smjesu (oko 20-ak palačinka):

  • 300 g pirea od hokaido bundeve (možete skuhati bundevu ili ispeći na 200°C oko 40 minuta)
  • 2 jaja
  • 80 g tapioka brašna
  • 120 g rižinog brašna
  • 80 g kokosovog brašna
  • 400 ml mlijeka rižinog/sojinog/kokosovog/zobenog
  • 2 žlice otopljenog kokosovog maslaca
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta prstohvat soli
  • malo kokosovog ulja za pečenje

Postupak izrade:

  1. Prvo pripremite pire od hokaido bundeve. Očistite bundevu, skuhajte je ili specite na temperaturi od 200°C u pećnici. Usitnite je štapnim mikserom, umiješajte 2 dcl mlijeka i pustite sa strane.
  2. U jednoj maloj zdjelici istopite kokosov maslac.
  3. Posebno istucite bjelanjke, tucite ih 1 min dok se ne zapjene, dodajte šećer, pa mutite mikserom još 2 minute.
  4. U drugoj zdjeli istucite miskerom žumanjke, dodajte im otopljeni maslac i ostatak  mlijeka. Na kraju umiješajte  pire od bundeve. Povežite sve dobro u kremastu smjesu.
  5. Pomiješajte sve suhe sastojke, brašna, sol, prašak za pecivo i cimet, pa ih umiješajte u smjesu sa bundevom, jajima i mlijekom. To sve možete napraviti špatulom.
  6. Kada se smjesa lijepo povezala nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka u tri navrata.
  7. Zagrijte tavu, dodajte malo kokosovog ulja i krenite sa pečenjem palačinkica. Možete koristiti žlicu za sladoled ili neki manji "kaciol" kako biste lakše oblikovali smjesu. Pazite jer je smjesa dosta nježna i lomljiva, pa je potrebno dobro ispeći jednu stranu palačinke prije nego li je okrećete na drugu stranu. Pecite ih oko 1-2 minute na srednje jakoj vatri.





Nema komentara:

Objavi komentar