srijeda, 26. travnja 2017.

Čokoladna babka by Yotam Ottolenghi



Ovu divnu čokoladnu babku, tradicionalan poljski kolač od dizanog tijesta sa čokoladnim ganacheom radila sam po recepturi jako mi dragog mi Jotama Ottolengi-a.  Ovoj slatkoj, mirisnoj, mekanoj i sočnoj pletenica sa neodoljivim okusom čokolade teško ćete odoljeti.


Potrebni sastojci za tijesto:


  • 265 g brašna
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • korica pola naranče
  • 2 jaja
  • 60 ml vode
  • prstohvat soli
  • 65 g maslaca

Potrebni sastojci za čokoladno punjenje

  • 20 g šećera u prahu
  • 15 g kakaa u prahu
  • 70 g tamne čokolade
  • 1 žlica šećera
  • 60 g maslaca otopljenog

Potrebni sastojci za glazuru od sirupa:

  • 100 g šećera
  • 100 ml vode

Postupak izrade:

  1. U dubokoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer,  kvasac, i koricu naranče. Možete koristiti ručni mikser, kuhaču ili kuhinjski robot. 
  2. Dodajte jedno po jedno jaje i vodu i miksajte dok ne dobijete tijesto. Na samome kraju umiješajte kockice maslaca dopuštjući da se otope u tijestu. Miješajte sve dok ne dobijete glatku, elastičnu i pomalo ljepljivu kuglu dizanog tijesta.
  3. Veliku zdjelu nauljite i stavite tijesto da miruje i da se podigne preko noći ili barem na 2h. Prekrjte zdjelu prozirnom folijom.
  4. Sljedećeg dana pripremite čokoladno punjenje. Pomiješajte šećer u prahu, kakao u prahu, otopljenu čokoladu i otopljeni maslac. Izmješajte smjesu sve dok ne postane glatka pasta.
  5. Kalup u kojem ćete peći kolač obložite sa papirom za pečenje.
  6. Tijesto će se udvostručiti, no i dalje će biti premekano za rad pa ga trebate ohladiti. Stavite ga u hladnjak na minimalno 2 sata, a najbolje je preko noći (tijesto u hladnjaku može biti i 3-4 dana pa možete odmah zamijesiti i veću količinu, ja sam radila samo količinu za jedan pleh, obično se radi dupla smjesa). 
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prebacite ga na dosta pobrašnjenu dasku. Sve trebate raditi vrlo brzo kako bi tijesto ostalo hladno i podatno za rad. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm i na dimenzije pravokutnika 38x 28 cm. Rasporedite čokoladno punjenje preko razvaljanog tijesta ostavljajući 2 cm sa svake strane be nadjeva.
  8. Zarolajte tijesto kao što radite sa orehnjačom ili makovnjačom, utisnite krajeve. Uzmite oštar nož i zarežite roladu po dužini tako. Primaknite rolade jednu drugoj i isprepletite ih u pletenicu. Kolač stavite u kalup za pečenje dimenzija 20x30 cm, prekrijte mokrom krpom i pustite ga da se diže 1h do 1h30 min na toplom mjestu.
  9. Zarijte pećnicu na 170°C. Kada se babka podigla stavite je peći 30 minuta na srednju policu u pećnici. Pred kraj isprobajte čačkalicom da li je pečeno, a ako vam se čini da je korica pretamna pokrijte ju do kraja papirom za pečenje.
  10. U međuvremenu pripremite sirup koji ćete preliti preko kolača dok je još topao. U manjoj zdjelici zagrijte šećer i vodu na srednje jakoj vatri. Kad se šećer potpuno otopi i kada sirup krene ključati odmaknite zdjelu sa vatre i pustite da se ohladi.
  11. Pečeni kolač prelijte sa sirupom i premažite kistom temeljito.





Nema komentara:

Objavi komentar