subota, 8. srpnja 2017.

Shakshuka na namazu od slanutka




Shakshuka, jelo od poširanih jaja u umaku od rajčice i luka, izvornog podrijetla iz Tunisa, danas je vrlo popularna među narodima Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike, ali i kod nas. Često je začinjena kuminom, a varijacija na jelo ima bazbroj. Ja sam tako spremila vrlo jednostavnu shakshuku minimalno začinjenu na podlozi od humusa, no vi se možete poigrati peršinom, paprom, chilijem, povrćem poput špinata i sl.




Potrebni sastojci za humus (sastojci za jednu veću teglicu):

  • 200 g kuhanog slanutka ili onoga iz konzerve
  • 0,5 dcl 
  • 1 režanj čašnjaka
  • tople vode
  • 30 ml tahinija
  • sok od pola limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli



Postupak izrade humusa:

Miksajte sve sastojke u blenderu ili kuhinjskom robotu do kremaste smjese.  U hladnjaku držite humus u staklenoj posudi do jednog tjedna.

Potrebni sastojci za shashuku (za 2 osobe):
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • pola kapule
  • 1 režanj češnjaka
  • 400 ml umaka od rajčice
  • sol
  • 4 jaja
  • 1/4 žličice kumina



Postupak izrade:

Na srednje jakoj vatri, na tavi zagrijte ulje, pa dodajte nasjeckanu kapulu, češnjak i svježu čili papričicu. Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte umak od rajčica i pustite da sve skupa zavrije. Potom pustite neka umak krčka na laganoj vatri uz lagano miješanje dok se ne reducira. Ukoliko je potrebno dodajte vode (ako umak postane presuh).  
Napravite četiri male udubine i razbijte jedno po jedno jaje u svaku. Kuhajte jaja po želji i ukusu, netko voli više zapečeno, a netko manje. 


Potrebni sastojci za polpete od tikvica:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 jaje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 80 -100 g prosenog brašna
  • prstohvat soli

Postupak izrade:

Tikvice naribajte, pomijašajte sa soli i pustite u posebnoj zdjeli da puste višak tekućine. Nakon pola sata ih ocijedite i pomiješajte sa jednim jajem, uljem i brašnom. Pećnicu zagrijte na 250°C.  Oblikujte polpete željene veličine i posložite ih na tepsiju od pećnice koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Polpete pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200°C. (po potrebi smanjite temperaturu)


Kod posluživanja, povrh namaza od slanutka stavite jaje i shakshuku, a polpete od tikvica možete koristiti kao prilog jer se izvrsno nadopunjuju.  




Nema komentara:

Objavi komentar