ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Mamina orehnjača



Potrebni sastojci za dizano tijesto:
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dkg svježeg kvasca
  •  40 dkg brašna
  •  8 dkg maslaca
  •  8 dkg šećera
  •  2 žutanjka , sol , limunova korica
  • prstohvat soli
  • limun šećer 
  • 2 do 3 dcl mlijeka

Potrebi sastojci za nadjev:
  • 40 dkg oraha
  • 30 dkg šećera
  • 10 dkg grožđica
  • 2 dl vrućeg mlijeka
  • limunova korica 
  • malo cimeta
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
 

Postupak izrade:
  1. Kvasac razmutite sa malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne.
  2. Brašno stavite u zdijelu, dodajte mu rastopljeni maslac, šećer i razmućene žutanjke, sol i limunovu koricu ili limun šećer. Malo promješajte pa dodajte uzdignuti kvas. 
  3. S toplim mlijekom, dobro izradite (mikserom ili rukom) mekano tijesto i pokriveno ga ostavite na toplome da se diže cca 1h.
  4.  Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Mljevene orahe izmješajte sa šećerom, grožđicama koje ste oprali u mlakoj vodi. Dodajte limun koricu, cimet, vanilin šećer i malo ruma. Sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se tako ohladi.
  5. Nakon cca 1 h, dignuto tijesto lagano premjesite i razdjelite na dva dijela. Kuglice bi trebale imati oko 40 dkg. Svaku razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i premažite nadjevom, te savijte i pažljivo istresite u namazanu i pobrašnjelu tepsiju. Orehnjače stavite da se dižu još 30 minuta, a zatim ih stavite peći oko jedan sat na temperaturu od 200°C. Kada primjetite da su orehnjačice poprimile boju, prekrite ih aluminijskom folijom i pecite do kraja. Orehnjaču pošećerite dok je još topla.
 

Nema komentara:

Objavi komentar