petak, 23. svibnja 2014.

Ravioli sa koprivom i skutom


Slanutak, podrijetlom iz Perzije pripada skupini mahunarki, a njegovo brašno je bezglutensko brašno. Slanutkovo brašno je vrlo ukusno, može zamijeniti sojino u svim receptima, a od njega se peče izvrstan kruh i pecivo. Odlučila sam se poigrati i pripremiti raviole od gotovo 100% - tnog slanutkova brašna.


U svježem stanju slanutak je izdašna i vrlo hranjiva namirnica koja sadrži 19,5% bjelančevina, 6% masti i 60,6% ugljikohidrata gdje dominira vezivna struktura. nizak glikemijski indeks, visok sadržaj bjelančevina, malo masti od polinezasićenih masnih kiselina, dosta vlaknaste strukture i laka probavljivost. Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka), a u Italiji možete isprobati i popularnu farinatu - nešto između kruha i palačinke od slanutkovog brašna, jelo talijanske regije Ligurije. Brašno od slanutka također se koristi za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).


A za ove raviole vam treba..

Sastojci za domaću tjesteninu (za dvije osobe):
  • 150 g slanutkovog brašna
  • 50 g pirovog brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • voda po potrebi
  • malo ulja  

Punjenje za raviole:
  • 200 g blanširane koprive
  • 100 g skute ili nekog drugog svježeg sira
  • žlica maslinovog ulja
  • začini; sol, papar po želji


I još za kraj i ukusan ručak:
  • maslinovo ulje
  • parmezan
  • sojino vrhnje, 100 ml
  • *žlica, dvije izmiksane koprive
  • peršin, sol, vegeta
 Postupak izrade:

  1. Zamijesite tijesto od brašna, jajeta i ostalih sastojaka. Vode dodajte po potrebi. Tijesto mora biti nježno i glatko poslije miješanja od najmanje 10 minuta. Možete ga mijesiti i u multipraktiku ili mikseru, ali treba paziti da se ne preradi. 
  2. Nakon što je tijesto dobo povezano, stavite ga u hladnjak umotanog u prozirnu kuhinjsku foliju. Pustite ga da tako odmara oko 1h.
  3. Nakon što se tijesto odmorilo, možete ga pripremiti za daljnu obradu. Ako nemate aparat za tjesteninu, onda možete izvaljati tjestaninu na što tanje, pa je potom režete na željene oblike raviola. Ja sam za izradu raviola koristila kalupić za raviole. Ukoliko nemate pribor za izradu raviola možete ih napraviti tako da odrežete tijesto na trakice, na koje po dužini stavite nadjev, preklopite tijesto i rubom široke čaše rezati oblike polumjeseca, a krajeve utisnuti vilicom. 
  4. Za punjenje, prvo pripremite koprivu. Stavite je na kratko u zakuhanu vodu, oko 5 min. Nakon što se kopriva ohladi, usitnite je štapnim mikserom, pa dodajte skutu, maslinovo ulje i začine, pa još jednom sve sjedinite u kompaktni nadjev kojim možete krenuti puniti pripremljeno tijesto.
  5. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte spremne raviole* i kratko ih popržite na jačoj vatri. Ukoliko vam je ostalo malo koprive od punjenja, slobodno stavite u umak žlicu dvije. Zatim dodajte sojino vrhnje i parmezan, začinite i pustite da kratko "krčka" nekoliko minuta nakon čega je jelo spremno! :))
* Raviole možete pripremiti odmah nakon njihove izrade (pripreme tjestenine i punjena) ili ih pripremiti nakon što ste ih zaledili u zamrzivaču.  U slujčaju da raviole vadite iz zamrzivača, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10-ak minuta, nešto više nego li što će tjestenini "trebati" u slučaju da je kuhate svježu, odmah nakon izrade (oko 6 minuta).







Nema komentara:

Objavi komentar