petak, 14. studenoga 2014.

Čoko mousse od avokada

Ljekovita su svojstva avokada brojna i iznimna. Evo samo nekih u nastavku. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog masnih kiselina koje pomažu u snižavanju kolesterola. Potom, avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans. Štiti polinezasićene masne kiseline u stanici od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka i bolesti srca. Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj stanica i tkiva, sprječava ulazak virusa u stanicu i jaki je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju. 
Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav. Pa zašto ne onda probati nešto jako jako fino i ukusno na bazi avokada i pri tome još i čokoladno!


Potrebni sastojci za mousse (za dvije veće zdjelice):
  • 2 avokada
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda/sirupa od datulja
  • malo bademovog mlijeka
  • goji bobice, bademi za posip

Avokado prerežite na pola, izvadite košticu, pa izdubite meso. U dublju posudu stavite meso avokada, dodajte med, kakao, pa razradite štampnim mikserom. Na kraju dodajte malo mlijeka ukoliko vam se čini da je smjesa pregusta ili ako biste voljeli dobiti na kremoznosti. Ukrasite po želji. Ja sam mousse posipala goji bobicama i nasjeckanim bademima. Ovo je zaista idealna slastica za sve nezasitne slatkoljupce koji vole slatko "zgriješiti". Kod ovoga deserta se zasita ne morate brinuti da ćete pojesti previše.

Sirov avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza. Izvrstan je s mrkvom, krastavcima, krumpirom, rikulom, zatim u kombinacijama s narančom i mentom, paprikom i crnim maslinama, krastavcem ili uz salatu od rajčica s dodatkom pesta. S avokadom možete pripremiti i slastice, poput moussea, sorbeta i sladoleda ili raznih voćnih salata. 



1 komentar: