petak, 17. travnja 2015.

Torta od oraha i mrkve sa narančinim džemom



Svi koji su probali ovu tortu su doslovno oduševljeni njome. Moram priznati da poseban "štih" torti daje gorko-slatki džem od naranče koji smo donijeli sa sobom prilikom nedavnog boravka na Hvaru. :-) Kao zamjenu možete koristiti koricu od nešpricane naranče. Krema je na bazi pudinga od vanilije i slatkog vrhnja, ali isto tako možete napraviti i verziju na bazi sira, mascarponea ili pak nekog lakšeg sira, kao što je skuta.





Sastojci za biskvit (za tortu promjera 20 cm):

  • 160 g mljevenih oraha
  • 220 g ribane mrkve
  • 3 jaja
  • 6 žlica vode
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice džema od naranče/mandarine
  • 80 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

 

Sastojci za kremu:

  • 1 puding od vanilije
  • 40 g šećera
  • 400 ml soka od naranče
  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 2 žlice džema od naranče

 

Za dekoraciju:

  • sitno naribani lješnjak

Postupak izrade:

  1.  Prvo pripremite biskvit. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2.  Orahe sameljite, a mrkvu naribajte na sitno. 
  3. Izmiksajte jaja pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte im vodu. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, brašno i prašak za pecivo. 
  4. Mokre sastojke dodajte u suhe, pa kratko izmiksajte. Na kraju špatulom umiješajte orahe, mrkvu i dvije velike žlice džema od naranče.
  5. Biskvit pecite na 180°C oko 50-ak minuta. Nemojte se prestrašiti ukoliko vam štapić prilikom provjere bude malo vlažan sa tragovima biskvita, to je zbog mrkve koja je pustila svoju vlažnost. Kada se biskvit ohladi prerežite ga na 3 dijela.
  6. Za kremu, prvo ocijedite sok od naranče. 
  7. Razmutite puding od vanilije sa dijelom soka od naranče. Ostatak soka pomiješajte sa šećerom i stavite grijati na vatru. Kada sok zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte dok se ne zgusne. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dobro ohladi.
  8. Kada se krema ohladila, umiješajte u nju dodajte dvije žlice džema od naranče i na kraju 0,5 dcl slatkog vrhnja kojeg ste prethodno izmutili u šlag.
  9. Kremu podijelite i premažite svaki dio biskvita. Ostavite jedan dio za obložiti cijelu tortu sa boka. Ukrasite po želji, ja sam koristila prilično jednostavnu dekoraciju, mljevene lješnjake.Poslužite i dobar tek!










1 komentar: