nedjelja, 13. prosinca 2015.

Moja božićna mađarica


Sastojci za tepsiju promjera:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 bjelanjka
  • 180 g kiselog vrhnja ili jogurta
  • 1 žličica praška za pecivo  
  • 180 g šećera  
  • 180 g maslaca

Potrebno za kremu:

  •  600 ml mlijeka
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade tamne
  • 50 g nutele ili linolade
  • 150 g tostiranih lješnjaka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 100 g gustina
  • 150 g šećera
  • 20 g maslaca 

Potrebno za glazuru:

  • 250 g tamne čokolade
  • 3 žlice ulja
  • 1 žlica vode

Postupak izrade:

  1. Ja prvo krećem sa pripremom kreme iako većina radi obrnuto. Nije greška u kojem god smjeru odlučite krenuti, bitno je ne griješiti u koracima. Čokoladu otopite na pari. Lješnjake tostirajte u pećnici 10 minuta na temperaturi od 180°C, ohladite i oljušite ih. U blenderu ili multipraktiku sameljite lješnjake, dodajte 50 g nutelle, otopljenu čokoladu i 1-2 dcl mlijeka. Miksajte do kremaste teksture namaza. Krema bi trebala izgledati poput finog namaza od lješnjaka. 
  2. Pudinge od čokolade pomiješajte sa šećerom i gustinom, pa dodajte ostatak mlijeka. 
  3.  U dubokoj zdjeli zakuhajte slatko vrhnje i polovicu mlijeka, pa dodajte namaz od lješnjaka. Sve kratko kuhajte, pa kad zavrije lagano usipajte mješavinu od pudinga i gustina.
  4. Zakuhajte čvrstu kremu i u još vruću umiješajte 20 g maslaca.
  5. Kremu podijelite na 4 jednaka dijela, stavite u posudice i prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. 
  6. Sada možete krenuti pripremati kore. Pećnicu ugrijte na 180 °C. U mikseru pjenasto umutite bjelanjke, pa dodajte šećer, maslac i na kraju kiselo vrhnje. Sve je potrebno dobro miksati. Potom dodajte ako je moguće prosijano brašno s praškom za pecivo i dobro zamijesite tijesto. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova i svaki dio razvaljajte što tanje možete u pravokutnik. Ja sam tijesto valjala između dva papira za pečenje što mi je uvelike olakšalo postupak izrade lijepih i pravilnih kora, a nisam ih morala dodatno i nepotrebno brašniti. Svaku koru prebacite na obrnuti pleh, dimenzija 30 x 40 sm i pecite oko 5 minuta - moraju ostati svjetle. Pazite da ne izgore! 
  7.  Kore je potrebno dobro ohladiti i ako moguće poravnati ih, poklopiti ih sa nekim teretom, plehom da se poravnaju. 
  8. Za glazuru otopite 250 g tamne čokolade na pari sa nekoliko žlica ulja i vodom.
  9.  Kako složiti kolač? Potrebno ga je složiti u veliki pleh tako što ćete položite prvu koru i premazati je  kremom, te ponavljati tako dok ne potrošite svu smjesu i sve kore. Zadnju koru nemojte mazati kremom, već prelijte glazurom, ali tek kada se kolač u potpunosti ohladi.
  10.  Ostavite pitu preko noći u hladnjaku i tek je sutradan režite na pravokutnike i poslužite. režite je obavezno oštrim nožem kojeg ste prethodno umočili u vrelu vodu i obrisali čistom krpom ili ubrusom :-)

Nema komentara:

Objavi komentar