LONDONERICE
Potrebno za tijesto:
- 80 g maslaca
- 200 g brašna
- 3 žumanjka
- 2 žličice šećera
- na vrh noža soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica vrhnja (ako treba, ako je tijesto presuho)
za premaz:
- 3 žlice džema od marelica
za nadjev:
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 50 g čokolade
- 1 vanilin šećer
- ribana korica limuna
- 1 žlica ruma
..i 100 g krupno sjeckanih oraha
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Ako vam se tijesto ouno mrvi, u tijesto
dodajte žlicu vrhnja ili, malo vode. Ovo je prhko tijesto, pa ga treba puno razrađivati i mijesiti rukama. Zato neka vam svi sastojci budu sobne temperature, pogotovo maslac. Oblikujte kuglu, te je stavite u plastičnu foliju i ostavite je jedan sat u frižideru. Tijesto
trebate izvaljati na dimenzije četvrtastog pleha (30x20), i utapkati ga
dobro prstima. Tijesto stavite peći 10-ak min na 180° . Nakon toga ga izvadite, premažite marmeladom od marelice. Preko marmelade dodajte umućene bjelanjke sa
šećerom i mljevenim orasima, otopljenu čokoladu, vanilin šećer, koricu limuna i
rum, pa sve premažite preko kore. Odozgo posujte sjeckanim orasima. Stavite peći nazad u pećnicu na
temperaturu od oko 180°C još oko 30 min.I gotovo!
PITA MAĐARICA
Potrebno za kore:
- 600 g glatkog brašna
- 2 bjelanjka
- 180 g kiselog vrhnja
- 1 žličica praška za pecivo
- 180 g šećera
- 180 g maslaca
Potrebno za kremu:
- 1 l mlijeka
- 5 žlica brašna
- 5 žlica kakaa
- 70 g šećera + 20 g meda
- 1 vanilin šećer
- 50 g tamne čokolade
- rum po ukusu
- 120 g maslaca
Potrebno za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 20 g maslaca
Pripremite kremu tako da mlijeko
zakuhate sa šećerom i vanilin šećerom, ali manji dio prije toga odvojite i u
njemu razmutite brašno i kakao. Kad mlijeko zakuha, dodajte taj dio te čokoladu
i miješajte dok se ne otopi i zgusne poput pudinga. Uklonite s vatre i u još vruće
umiješajte rum i maslac. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi dok
pripremate kore. Pećnicu ugrijte na 180 C.Pjenasto umutite bjelanjke, pa dodajte šećer, maslac i na kraju kiselo vrhnje. Sve je potrebno dobro izmiksati. Potom dodajte ako je moguće prosijano brašno s praškom za pecivo
i dobro zamijesite tijesto. Podijelite ga na 6 jednakih dijelova i svaki dio
razvaljajte što tanje možete u pravokutnik. Ja sam tijesto valjala između dva papira za pečenje što mi je uvelike olakšalo postupak izrade lijepih i pravilnih kora, a nisam ih morala dodatno i nepotrebno brašniti. Svaku koru prebacite na obrnuti pleh, dimenzija 30 x 40 sm i pecite oko 8 minuta
- moraju ostati svjetle.Pazite da ne izgore!
Kore je potrebno dobro ohladiti i ako moguće poravnati ih, poklopiti ih sa nekim teretom, plehom da se ravnaju.
Kako složiti kolač? Potrebno ga je složiti u veliki pleh tako što ćete položite prvu koru i premazati je kremom, te ponavljati tako dok ne potrošite svu smjesu i sve kore. Zadnju koru nemojte mazati
kremom, već prelijte glazurom: čokoladu otopite s maslacem.
Ostavite pitu preko noći u
hladnjaku i tek je sutradan režite na pravokutnike i poslužite. :-)
Ola la baš fino.
OdgovoriIzbriši