ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

DVA U JEDAN - PITA MAĐARICA I LONDONERICE




 LONDONERICE


Potrebno za tijesto:
  • 80 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 2 žličice šećera
  • na vrh noža soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica vrhnja (ako treba, ako je tijesto presuho)

za premaz:
  • 3 žlice džema od marelica
za nadjev:
  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 50 g čokolade
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica limuna
  • 1 žlica ruma

..i 100 g krupno sjeckanih oraha

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Ako vam se tijesto ouno mrvi, u tijesto dodajte žlicu vrhnja ili, malo vode. Ovo je prhko tijesto, pa ga treba puno razrađivati i mijesiti rukama. Zato neka vam svi sastojci budu sobne temperature, pogotovo maslac. Oblikujte kuglu, te je stavite u plastičnu foliju i ostavite je jedan sat u frižideru. Tijesto trebate izvaljati na dimenzije četvrtastog pleha (30x20), i utapkati ga dobro prstima. Tijesto stavite peći  10-ak min na 180° . Nakon toga ga izvadite, premažite marmeladom od marelice. Preko marmelade dodajte umućene bjelanjke sa šećerom i mljevenim orasima, otopljenu čokoladu, vanilin šećer, koricu limuna i rum, pa sve premažite preko kore. Odozgo posujte sjeckanim orasima. Stavite peći nazad u pećnicu na temperaturu od oko 180°C još oko 30 min.I gotovo!



PITA MAĐARICA


Potrebno za kore:
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 bjelanjka
  • 180 g kiselog vrhnja  
  • 1 žličica praška za pecivo  
  • 180 g šećera  
  • 180 g maslaca

Potrebno za kremu:
  • 1 l mlijeka
  •  5 žlica brašna
  •  5 žlica kakaa
  •  70 g šećera + 20 g meda
  •  1 vanilin šećer
  •  50 g tamne čokolade
  •  rum po ukusu
  • 120 g maslaca
Potrebno za glazuru:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  •  20 g maslaca 
Pripremite kremu tako da mlijeko zakuhate sa šećerom i vanilin šećerom, ali manji dio prije toga odvojite i u njemu razmutite brašno i kakao. Kad mlijeko zakuha, dodajte taj dio te čokoladu i miješajte dok se ne otopi i zgusne poput pudinga. Uklonite s vatre i u još vruće umiješajte rum i maslac. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi dok pripremate kore. Pećnicu ugrijte na 180 C.Pjenasto umutite bjelanjke, pa dodajte šećer, maslac i na kraju kiselo vrhnje. Sve je potrebno dobro izmiksati. Potom dodajte ako je moguće prosijano brašno s praškom za pecivo i dobro zamijesite tijesto. Podijelite ga na 6 jednakih dijelova i svaki dio razvaljajte što tanje možete u pravokutnik. Ja sam tijesto valjala između dva papira za pečenje što mi je uvelike olakšalo postupak izrade lijepih i pravilnih kora, a nisam ih morala dodatno i nepotrebno brašniti. Svaku koru prebacite na obrnuti pleh, dimenzija 30 x 40 sm i pecite oko 8 minuta - moraju ostati svjetle.Pazite da ne izgore!

Kore je potrebno dobro ohladiti i ako moguće poravnati ih, poklopiti ih sa nekim teretom, plehom da se ravnaju.
Kako složiti kolač? Potrebno ga je složiti u veliki pleh tako što ćete položite prvu koru i premazati je  kremom, te ponavljati tako dok ne potrošite svu smjesu i sve kore. Zadnju koru nemojte mazati kremom, već prelijte glazurom: čokoladu otopite s maslacem.
Ostavite pitu preko noći u hladnjaku i tek je sutradan režite na pravokutnike i poslužite. :-)





1 komentar: