četvrtak, 31. ožujka 2016.

Uplovite u povrtnu bajku: Lazanje s ricottom i špinatom




Recept za ovo jelo je nastao sasvim slučajno, trebalo je potrošiti friški špinat iz vrta i ricottu koja je samo čekala upotpuni neko fino jelo. Sve to je rezultiralo ovim predivnim vege lazanjama koje ćemo sigurno spremati i dalje.

Potrebni sastojci:

• 1⁄2 bijelog luka
• 2 režnja češnjaka
• pola žličice mljevene chilli paprike
• sok od pola limuna
• 10 rajčica
• 3 lista lovora
• 250-300 g ricotte
• 1⁄2 šalice ribanog parmezana
• 1 jaje
• 1 žličica muškatnog oraščića
• 150 g mozzarelle
• 250 g svježeg špinata
• 200-250 g pašte za lazanje
• maslinovo ulje
•  sol

Postupak izrade:

1. Zagrijte pećnicu na 180° C.
2. Nasjeckajte luk i češnjak, pa ga na malo maslinovog ulja pirjajte u tavi dok ne omekša.
3. Zatim dodajte i sitno sjeckane rajčice, sok od pola limuna, chilli, listove lovora i malo soli. Kuhajte umak 20-30 minuta, a na kraju izvadite lovor iz umaka. Štapnim mikserom izmiksajte umak tako da nema tragova kožica i sjemenki od rajčica - dovoljno je tek nekoliko puta upaliti mikser.
4. Dok se umak lagano kuha, u zdjeli, na malo maslinovog ulja prepržite nasjeckan poriluk, pa na njega bacite špinat i pustite da «uvene». Trebati ćemu svega 5 minuta. Zdjelu sklonite s vatre i pustite da se ohladi.
5. U dubljoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, sol i muškatni oraščić. Dodajte jedno jaje i mješavinu poriluka i špinata.
6. Sada slijedi zabavan dio i slaganje! Tepsiju (posudu za pečenje) promjera cca 28x16 cm, malo premažite maslinovim uljem, na dno stavite malo umaka od rajčica, dodajte jedan sloj listova tjestenine, potom red špinata i sira i opet sloj tjestenine. To ponavljajte dok sve sastojke ne istrošite.
7. Posljedni red tjestenine kojeg ste stavili na umak od rajčice pospite sa narezanom mozzarellom, malo parmezana, maslinovim uljem i malo morske soli.
8. Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40-ak minuta. Poslužite lazanje uz svježu salatu i uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar